Periodiek bevolkingsonderzoek
Alle bevolkingsonderzoeken zijn gratis. U beslist zelf of u wel of niet mee doet.
Baarmoederhals onderzoek
Met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker kijken we of vrouwen van 30 tot en met 60 jaar risico hebben op baarmoederhalskanker. Door er vroeg bij te zijn kan baarmoederhalskanker worden voorkomen. Baarmoederhalskanker komt door een langdurige besmetting met een virus: het humaan papillomavirus (HPV). HPV komt veel voor. Bijna iedereen heeft een keer HPV. Bijna altijd ruimt het lichaam het virus zelf op. Soms lukt dit niet. Bijvoorbeeld bij een verminderde weerstand. Als het lichaam het virus niet opruimt, kunnen de cellen in de baarmoederhals veranderen. Afwijkende cellen kunnen veranderen in een voorstadium van baarmoederhalskanker. Dit is nog geen kanker en vaak goed te behandelen. Door te behandelen, kan worden voorkomen dat kanker ontstaat.
Bent u tussen de 30 en 60 jaar, dan ontvangt u elke 5 jaar automatisch een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Bent u 40 of 50 jaar en komt uit het onderzoek dat u geen HPV heeft? Dan ontvangt u 10 jaar later weer een nieuwe uitnodiging. Is er wel HPV gevonden maar zijn er geen afwijkende cellen, dan wordt u vijf jaar later opnieuw uitgenodigd. Dit geldt ook voor vrouwen van 60 jaar waar HPV gevonden wordt. Zij krijgen op hun 65ste jaar nogmaals een uitnodiging. Wanneer u een uitnodiging krijgt, hangt af van uw geboortejaar.
Heeft u een brief ontvangen, dan kunt u telefonisch een afspraak maken. De uitstrijkjes worden door de assistentes zelf gedaan. Hiervoor zijn zij bevoegd en volgen ze elk jaar een opfris cursus.
Het uitstrijkje kan niet worden afgenomen als u ongesteld bent.
De uitslag krijgt u na enige weken thuis gestuurd door de GGD. Wij krijgen de uitslag altijd eerder binnen dan uzelf. Als de uitslag afwijkend is, nemen wij contact met u op.
Borstonderzoek naar borstkanker
In de leeftijd van 50 tot 75 jaar krijgt u via de GGD elke 2 jaar een oproep voor het laten maken van een mammografie om eventuele borstkanker vroeg op te sporen.
De screeningsorganisatie stuurt u een uitnodiging. De uitnodiging ontvangt u 2 tot 3 weken voor het onderzoek. U wordt uitgenodigd in een onderzoekscentrum in de buurt van uw woonplaats.
Als u klachten heeft, of een van de volgende veranderingen ziet of voelt, vraag dan uw huisarts om advies. De huisarts kan u eventueel doorverwijzen naar het ziekenhuis voor nader onderzoek. Wacht bij klachten dus niet op de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek en maak geen afspraak in het onderzoekscentrum.
- U voelt een knobbeltje, zwelling of verharding in uw borst
- U ziet of voelt een bult op uw borst
- U heeft deukjes of kuiltjes in uw borst
- De huid van uw borst heeft putjes en ziet eruit als een sinaasappelschil
- Een wondje aan uw borst dat slecht geneest
- Roodheid, schilfering of intrekking van een tepel
- Er komt bloed of groen, bruin, melkachtig of waterig vocht uit een tepel
- U voelt een zwelling in uw oksel
- Uw borst is rood en voelt warm aan
- Uw borst voelt anders aan dan normaal
- De vorm of grootte van uw borst verandert
Wacht in deze gevallen niet op de uitnodiging van het bevolkingsonderzoek en neem contact op met uw huisarts.
Darmonderzoek naar dikke darm kanker
Het bevolkingsonderzoek is bedoeld om voorstadia van darmkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken. Dat maakt de kans op een succesvolle behandeling groter. Ook is de behandeling dan vaak minder zwaar. Het bevolkingsonderzoek darmkanker is voor mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Met het bevolkingsonderzoek darmkanker onderzoeken we of er bloed in uw ontlasting (poep) zit. Bloed in uw ontlasting kan te maken hebben met poliepen en darmkanker. Darmkanker begint als een poliep in de dikke darm. Een poliep is een bultje aan de binnenkant van de darm. De meeste poliepen zijn onschuldig, maar in sommige poliepen ontstaat darmkanker. Van poliepen merken mensen meestal niets.
Alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar ontvangen elke twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker, tenzij er vervolgonderzoek heeft plaatsgevonden na een ongunstige uitslag.
Rond uw 55e verjaardag ontvangt u voor het eerst een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker.
U ontvangt eerst een brief (vooraankondiging) waarin we u informatie geven over het bevolkingsonderzoek. Drie weken later ontvangt u de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Deze uitnodiging zit in een paarse envelop.
Voor al uw vragen klik op de volgende link: Bevolkingsonderzoek.